Zupa z ciecierzycy z chrupiącym dodatkiem
Przepis poleca ekspert Dan Cake Robert Muzyczka - szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki
- ciecierzyca – 300 g
- soczewica zielona – 300 g
- bulion warzywny – 2 litry
- sól i pieprz – do smaku
- sos sojowy – 3 łyżki
- rozmaryn – 3 gałązki
- Pieczywo chrupkie żytnie z sezamem np. Dan Cake – 4 kromki
Sposób przygotowania
Ciecierzycę namoczyć, odstawić na kilka godzin. Soczewicę gotować na bulionie warzywnym do miękkości. Ugotowaną soczewicę doprawić solą, pieprzem, dodać sos sojowy i rozmaryn. Całość zmiksować. Namoczoną ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Ugotowaną ciecierzycę połączyć z przyprawioną, zmiksowaną soczewicą. Podawać z kromką pieczywa chrupkiego żytniego z sezamem np. od Dan Cake.
Smacznego!