Zupa z kalarepki
Kalarepki oczyść, razem z ziemniakami obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę.
Składniki na 4 porcje:
- 4-5 kalarepek
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- ok. 400 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka startego chrzanu
- trochę soku z cytryny
- suszone oregano i majeranek
- sól, pieprz
- 8 łyżek groszku ptysiowego
Sposób przygotowania:
1. Kalarepki oczyść, razem z ziemniakami obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dołóż kosteczki kalarepki i ziemniaków. Zalej bulionem, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień, gotuj jeszcze 15-20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wtedy dodaj starty chrzan oraz sok cytrynowy do smaku. Całość zmiksuj na gładko.
2. Zupę ponownie postaw na ogniu. Przypraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano i majerankiem. Jeszcze raz zagotuj. Gotową zupę rozlej do miseczek. Do każdej porcji dodaj 2 łyżki groszku ptysiowego.