Zupa z kapustą i pieczarkami

2 duże ziemniaki; 2 łyżki margaryny; sól, pieprz; 4 średnie pieczarki; mała główka kapusty (około 300 g); 2 cebule; 300 ml bulionu warzywnego instant; 200 ml śmietany; gałka muszkatołowa.

Przyrządzanie

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i smażyć na roztopionej margarynie około 4 minut. Ziemniaki doprawić solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem, wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki i krótko dusić na tłuszczu ze smażenia ziemniaków, wyjąć z garnka i odstawić w ciepłe miejsce. Kapustę pokroić w cienkie paski, cebule posiekać. Cebulę zrumienić na tłuszczu, dodać kapustę i dusić, stale mieszając. Wlać bulion i śmietanę. Gotować zupę na wolnym ogniu ok. 15 minut. Gorącą zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać ziemniaki i pieczarki, wymieszać.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas