Zupa z kapusty czerwonej
Witaminy, sód, potas, magnez - to tylko niektóre ze składników czerwonej kapusty. Jedzmy ją więc, a będziemy cieszyć się dobrym zdrowiem. Oto przepis na wzmacniającą zupę.
Składniki:
- ½ główki czerwonej kapusty
- wywar ze skrzydełek kurczaka, z szyjki indyka lub cielęciny
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 cebula
- surowy imbir
- kminek
- 4 ziemniaki
- 1 szklanka soku z kiszonej kapusty
- kawałek boczku
- sól
- pieprz
- czosnek
Sposób przygotowania:
W wywarze ugotować grubo starte warzywa, posiekany por oraz cienko poszatkowaną kapustę. Osobno ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki, przełożyć do zupy.
Zupę doprawić do smaku, wlać sok z kapusty, dodać cebulę zrumienioną na smalcu lub stopionym boczku. Do zupy dodać rozdrobnione mięso z wywaru. Posypać posiekaną zieleniną. Podawać z pieczywem bezglutenowym.