Zupa z kapusty czerwonej

Witaminy, sód, potas, magnez - to tylko niektóre ze składników czerwonej kapusty. Jedzmy ją więc, a będziemy cieszyć się dobrym zdrowiem. Oto przepis na wzmacniającą zupę.

Czerwona kapusta jest jednym z najzdrowszych warzyw.
Czerwona kapusta jest jednym z najzdrowszych warzyw. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • ½ główki czerwonej kapusty
  • wywar ze skrzydełek kurczaka, z szyjki indyka lub cielęciny
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • surowy imbir
  • kminek
  • 4 ziemniaki
  • 1 szklanka soku z kiszonej kapusty
  • kawałek boczku
  • sól
  • pieprz
  • czosnek

Sposób przygotowania:

W wywarze ugotować grubo starte warzywa, posiekany por oraz cienko poszatkowaną kapustę. Osobno ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki, przełożyć do zupy.

Zupę doprawić do smaku, wlać sok z kapusty, dodać cebulę zrumienioną na smalcu lub stopionym boczku. Do zupy dodać rozdrobnione mięso z wywaru. Posypać posiekaną zieleniną. Podawać z pieczywem bezglutenowym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas