Zupa z kapusty kiszonej z ciecierzycą
Przepis na pyszną zupę
Składniki:
- 55 dag kiszonej kapusty
- 2 liście laurowe
- olej
- po 3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- pół łyżeczki ziaren kminku i łyżeczka mielonego
- 4 ziemniaki
- pół litra rosołu
- 30 dag ciecierzycy konserwowej
- sól, pieprz
- mąka
Przygotowanie:
1 Kapustę zalej półtora litra wody, dodaj przyprawy, gotuj 2 godziny. Ziemniaki pokrój w kostkę, ugotuj. Dodaj do kapusty razem z osączoną ciecierzycą, wlej rosół, gotuj pod przykryciem około 20 minut.
2. Z mąki (ok. łyżki) zrób na oleju zasmażkę. Dodaj do zupy, przypraw solą i pieprzem, gotuj pod przykryciem 5 minut. Ozdób natką.