Zupa z młodej cukinii
Idealna na wiosenny obiad!
Składniki:
- 3-4 młode cukinie
- 100 g kaszy perłowej
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 garście liści szpinaku
- 4 plastry szynki długo dojrzewającej
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżej bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cukinie i oczyszczonego pora pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, dodaj czosnek, zalej bulionem i gotuj 20 minut, aż cukinia zmięknie.
Szynkę pokrój w cienkie paseczki i wstaw na 10-15 minut do gorącego piekarnika.
Upieczone chipsy przełóż na papierowy ręcznik. Do garnka z gotującymi się warzywami dodaj umyty szpinak i bazylię. Całość zagotuj i zmiksuj na gładki krem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Do jogurtu dodaj kilka łyżek gorącej zupy, wlej go do garnka i wymieszaj. Tuż przed podaniem dodaj do zupy kaszę i chipsy z szynki.