Zupa z młodej kapusty
Z pieczywem czosnkowym.

Składniki:
- 1 młoda kapusta,- 1 cebula,- 1 ząbek czosnku,- 1 mały por,- 2 marchewki,- 30 dag mocno uwędzonej kiełbasy,- 1,5 lt. wywaru mięsnego,- sól, pieprz,- szczypta kminku,- olej do smażenia,- 1 puszka pomidorów,- 1/2 łyżeczki tymianku lub gałązka świeżego
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, pora pokroić w cienkie plasterki, marchewkę pokroić w kosteczkę, kiełbasę w plasterki. W garnku, na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać kiełbasę i chwilę smażyć, dodać marchewkę, pora i kapustę i całość poddusić aż kapusta zmniejszy swoją objętość. Do warzyw dodać pokrojone w kostkę pomidory z puszki (wraz z sosem) i zalać wodą, doprawić solą i pieprzem, dodać tymianek i kminek. Gotować ok. 40 min. Podawać z pieczywem czosnkowym. Czas przygotowania 1h. 25 min. Przepis na 6 osób.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!