Zupa z pieczonych pomidorów
Wyjątkowa w smaku zupa o aromacie, który długo zostaje na języku. To jedna z potraw, które nie wymagają specjalnych umiejętności czy składników - dosłownie robi się sama.
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Pomidory umyj. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Włóż całe pomidory. Dodaj ząbki czosnku (nie obieraj ich) oraz tymianek, skrop całość oliwą. Zapiekaj warzywa z ziołami ok. 20 minut.
2. Mięso indyka opłucz, pokrój w kostkę, zalej 6 szklankami wody. Dodaj gałązkę lubczyku, pokrojone marchewki i pietruszkę. Gotuj pod przykryciem około 30 minut. Pomidory wyjmij z piekarnika (zioła usuń), przełóż do osobnego naczynia. Dodaj wyciśnięty z łupin czosnek.
3. Wlej 1-2 szklanki gotującego się wywaru oraz śmietanę, rozmiksuj. Całość przełóż do garnka z zupą, dopraw solą, pieprzem i cukrem.