Zupa z soczewicą i szpinakiem

Sycąca i bardzo zdrowa zupa wegetariańska.

Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy123RF/PICSEL

Składniki

  • opakowanie szpinaku mrożonego
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 160 g zielonej soczewicy
  • 100 ml śmietany 30 proc.
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
  • oliwa z oliwek
  • śmietana, sos pomidorowy do dekoracji

Sposób przygotowania

Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, podsmażyć startą marchew i selera.

Pod koniec smażenia dodać pokrojony drobno czosnek.

Zalać bulionem i dodać soczewicę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 40-45 minut.

Dodać rozmrożony wcześniej szpinak, doprawić solą, gałką muszkatołową. Gotować jeszcze przez kilka minut.

Zupę udekorować śmietaną i sosem pomidorowym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas