Zupa z soczewicą i szpinakiem
Sycąca i bardzo zdrowa zupa wegetariańska.
Składniki
- opakowanie szpinaku mrożonego
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- 160 g zielonej soczewicy
- 100 ml śmietany 30 proc.
- sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
- oliwa z oliwek
- śmietana, sos pomidorowy do dekoracji
Sposób przygotowania
Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę, podsmażyć startą marchew i selera.
Pod koniec smażenia dodać pokrojony drobno czosnek.
Zalać bulionem i dodać soczewicę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 40-45 minut.
Dodać rozmrożony wcześniej szpinak, doprawić solą, gałką muszkatołową. Gotować jeszcze przez kilka minut.
Zupę udekorować śmietaną i sosem pomidorowym.