Zupa z soczewicy
Pięknie się prezentuje na talerzach, zaspokoi każdy głód, wspaniale smakuje i jest skarbnicą wartości odżywczych. Co równie ważne, zupę z soczewicy bardzo łatwo przygotować.

Składniki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 3 pomidory
- kawałek selera
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- dowolna zielenina
- sól, pieprz
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- bazylia, oregano, papryka słodka/ostra
1. W czajniku zagotowujemy wodę. Pomidory nacinamy, umieszczamy w garnuszku, sparzamy wrzątkiem. Sparzone, z odchodzącą skórką, zalewamy chłodną wodą, by je wystudzić, po czym je obieramy i kroimy w kostkę usuwając twarde części.2. Cebulę i ząbek czosnku obieramy, oczyszczamy, rozdrabniamy. W garnku rozgrzewamy 4 łyżki oleju, smażymy oba warzywa do lekkiego zrumienienia. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory i smażymy wszystko razem kilka minut.3. Kawałek selera, marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do smażących się warzyw razem z soczewicą i wlewamy 1,5 l wody, uzupełniamy całość łyżką koncentratu pomidorowego oraz przyprawami (w tym listki laurowe i ziele angielskie), mieszamy. Gotujemy ok. 30-40 min., na talerzu dekorujemy zieleniną.