Reklama

Reklama

Zupa z soczewicy i szpinaku

Kopalnia witamin.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 dag marchewki
  • 1 pietruszka
  • 20 dag szpinaku w liściach (może być mrożony)
  • 20 dag czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki oleju
  • 800 ml bulionu
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę oraz czosnek oczyść, drobno posiekaj. Obierz, opłucz i pokrój na kawałki marchewki oraz pietruszkę. Świeży szpinak opłucz, osusz na sicie lub w wirówce. Przepłucz i pozostaw do osączenia soczewicę.

Reklama

2. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju (najlepiej słonecznikowego). Obsmaż cebulę oraz czosnek. Po chwili dodaj marchew i pietruszkę, smaż razem 5 minut.

3. Wlej gorący bulion. Dodaj liść laurowy. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie zupę rozmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Włóż szpinak. Gotuj jeszcze 5 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje