Zupa z soczewicy i szpinaku
Kopalnia witamin.
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 30 dag marchewki
- 1 pietruszka
- 20 dag szpinaku w liściach (może być mrożony)
- 20 dag czerwonej soczewicy
- 2 łyżki oleju
- 800 ml bulionu
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę oraz czosnek oczyść, drobno posiekaj. Obierz, opłucz i pokrój na kawałki marchewki oraz pietruszkę. Świeży szpinak opłucz, osusz na sicie lub w wirówce. Przepłucz i pozostaw do osączenia soczewicę.
2. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju (najlepiej słonecznikowego). Obsmaż cebulę oraz czosnek. Po chwili dodaj marchew i pietruszkę, smaż razem 5 minut.
3. Wlej gorący bulion. Dodaj liść laurowy. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie zupę rozmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Włóż szpinak. Gotuj jeszcze 5 minut.