Reklama

Reklama

Zupa z tartych ziemniaków - idealna na dżdżyste dni

W chłodne i dżdżyste dni dobrze jest zjeść sycącą, rozgrzewającą zupę. Przygotujmy więc smaczną zupę ziemniaczaną, ale - inaczej niż zwykle, bo z tartych ziemniaków. Efekt was zaskoczy.

Do tej zupy najlepiej użyć odmian ziemniaków twardych, sałatkowych jak Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta. Chodzi bowiem o to, by ziemniaki starte na tarce o drobnych oczkach zachowały swój wiórkowaty kształt, a nie zamieniły zupy w gęstą, kleistą maź.

Do przygotowania zupy z tartych ziemniaków potrzebujemy: pół kg twardych ziemniaków, 1 marchewkę, 1 pietruszkę, nieduży kawałek selera, 3 ząbki czosnku, 4 plastry boczku, średnią cebulę, pieprz i sól, natkę pietruszki, ok. 2,5 litra wody.

Do osolonej wody wrzucamy starte na tarce o drobnych oczkach warzywa, gotujemy ok. 5 minut. W następnej kolejności dodajemy starte na drobnych oczkach ziemniaki, gotujemy jeszcze ok. 15 minut.

Reklama

W tym czasie podsmażamy na patelni drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz pokrojony w kostkę boczek. Podsmażone składniki wrzucamy do gotującej się zupy i chwilkę jeszcze gotujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem (zupa powinna być ostra). Przed podaniem dobrze jest zupę posypać siekaną natką. 

PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje