Zupa ze śliwek
Śliwki nie muszą być tylko składnikiem kompotu. W naszym przepisie wykorzystamy je do zupy. Zawarty w śliwkach magnez pobudza perystaltykę jelit.
Składniki:
- 10 suszonych śliwek
- odrobina cynamonu
- 2-3 goździki
- sól
- cukier
- słodka śmietana
- ugotowany na sypko ryż (lub ryż dmuchany)
Sposób przygotowania:
Śliwki zalać kilkoma łyżkami letniej wody i zostawić na 1 godzinę. Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać sól, cynamon , goździki i śliwki. Dusić na malutkim płomieniu. Gotować 15 minut, potem zmiksować, doprawić do smaku, ostudzić. Przed podaniem dodać słodką śmietanę według uznania.
Podawać na ciepło lub na zimno, z dmuchanym ryżem, lub ryżem gotowanym na sypko. Do sporządzenia zupy można też użyć świeżych śliwek. Należy je pozbawić pestek i ugotować. Można ozdobić innymi owocami.