Zupa ze śliwek

Śliwki nie muszą być tylko składnikiem kompotu. W naszym przepisie wykorzystamy je do zupy. Zawarty w śliwkach magnez pobudza perystaltykę jelit.

Zupa śliwkowa miłą odmianą codziennego jadłospisu.
Zupa śliwkowa miłą odmianą codziennego jadłospisu. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 10 suszonych śliwek
  • odrobina cynamonu
  • 2-3 goździki
  • sól
  • cukier
  • słodka śmietana
  • ugotowany na sypko ryż (lub ryż dmuchany)

Sposób przygotowania:

Śliwki zalać kilkoma łyżkami letniej wody i zostawić na 1 godzinę. Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać sól, cynamon , goździki i śliwki. Dusić na malutkim płomieniu. Gotować 15 minut, potem zmiksować, doprawić do smaku, ostudzić. Przed podaniem dodać słodką śmietanę według uznania.

Podawać na ciepło lub na zimno, z dmuchanym ryżem, lub ryżem gotowanym na sypko. Do sporządzenia zupy można też użyć świeżych śliwek. Należy je pozbawić pestek i ugotować. Można ozdobić innymi owocami.   

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas