Reklama

Reklama

Zupa ze szparagów z makaronem z szynki dojrzewającej

Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie

Składniki

  • - 150g szynki dojrzewającej np. Gzella
  • - 1 wiązka białych szparagów (mogą być konserwowe)
  • - 0,75l wody
  • - 100g serka topionego kremowego
  • - 1 łyżka masła
  • - sól, cukier, biały pieprz do smaku
  • - 1 łyżeczka sosu sojowego
  • - 100ml śmietanki słodkiej 18%
  • - 100ml śmietany kwaśnej 18%

Sposób przygotowania:

Szparagi obrać, przekroić na pół i ugotować do miękkości w osolonej wodzie (z dodatkiem szczypty cukru). Części z główką wyciągnąć, a te dolne zmiksować z wodą (w której się gotowały) i serkiem topionym. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łyk,  dodać sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło. Obie śmietany połączyć, zahartować, wymieszać. Wszystko razem połączyć. Na koniec dodać szparagi z główką. Szynkę dojrzewającą pokroić jak makaron do rosołu, podsmażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia i posypać zupę.

Reklama

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy