Zupa ziemniaczana
Z wędzonym boczkiem.

Składniki:
- 0,7 kg ziemniaków, - 1 cebula, - 1 marchewka, - 15 dag wędzonego boczku, - 1/2 małego selera, - 1 pietruszka, - 0,5 kostki masła, - 1 szkl. słodkiej śmietany, - 1,5 litra wywaru mięsnego, - sól, pieprz, - listek laurowy, - 2 łyżki siekanych ziół: szczypioru i natki pietruszki
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę pokroić. Cebulę drobno posiekać. W szerokim garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, następnie dodać pozostałe warzywa i krótko przesmażyć. Zalać wywarem, przyprawić solą i pieprzem, dodać listek. Gotować, aż warzywa będą całkowicie miękkie, wszystko zmiksować. Pokrojony w kostkę boczek przesmażyć na rumiano i dodać wraz z siekanymi ziołami do zupy. Podgotować zupę jeszcze 2-3 minuty i podawać. Czas przygotowania 1 h 30 min. Przepis na 6 osób.