Zupa żurawinowa z bezami

Żurawiny mają szczególne właściwości - leczą choroby nerek, pęcherza i układu moczowego. Są nazywane, podobnie jak czosnek, naturalnym antybiotykiem. Jedzmy więc je w różnych postaciach. Dzisiaj proponujemy zupę z żurawin.

Kiedy z nieba leje się żar, przygotuj zupę z żurawin na zimno.
Kiedy z nieba leje się żar, przygotuj zupę z żurawin na zimno. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • woreczek mrożonych żurawin
  • 2 szklanki wody
  • cukier
  • cukier waniliowy-1/2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana-2 łyżki
  • cynamon
  • słodka śmietana
  • Gotowe małe bezy bezglutenowe

Sposób przygotowania:

Żurawiny gotujemy wraz z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Gdy będą miękkie, rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w ¼ szklanki wody i wlewamy do gotującego się kompotu. Gdy zgęstnieje, odstawiamy z ognia, lekko studzimy, dodajemy słodką śmietankę. Podajemy na ciepło lub na zimno z bezami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas