Zupa żurawinowa z bezami
Żurawiny mają szczególne właściwości - leczą choroby nerek, pęcherza i układu moczowego. Są nazywane, podobnie jak czosnek, naturalnym antybiotykiem. Jedzmy więc je w różnych postaciach. Dzisiaj proponujemy zupę z żurawin.
Składniki:
- woreczek mrożonych żurawin
- 2 szklanki wody
- cukier
- cukier waniliowy-1/2 łyżeczki
- mąka ziemniaczana-2 łyżki
- cynamon
- słodka śmietana
- Gotowe małe bezy bezglutenowe
Sposób przygotowania:
Żurawiny gotujemy wraz z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Gdy będą miękkie, rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną w ¼ szklanki wody i wlewamy do gotującego się kompotu. Gdy zgęstnieje, odstawiamy z ognia, lekko studzimy, dodajemy słodką śmietankę. Podajemy na ciepło lub na zimno z bezami.