Reklama

Reklama

Zupy idealne na lato

Zupy goszczą na naszych stołach na co dzień, skradając serca i rozpieszczając podniebienia. Lato to idealny moment na przygotowanie aromatycznych kremów czy bulionów z sezonowych warzyw.

Krem ze szparagów

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 pęczek młodej włoszczyzny
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka bulionu warzywnego Vegeta Natur
  • przyprawa Vegeta Natur w płynie bez glutaminianu sodu
  • 2 łyżki śmietany
  • grzanki z chleba

Sposób przygotowania

Warzywa obierz i umyj. Ugotuj bulion z 1 kostki Vegeta Natur, do wrzącego wywaru dodaj włoszczyznę oraz ziemniaki. Pod koniec gotowania, kiedy pozostałe warzywa będą już prawie miękkie, dodaj szparagi. Gotuj wszystko na wolnym ogniu jeszcze przez 7 minut, następnie zmiksuj całość z czosnkiem. Dodaj przyprawę w płynie według smaku oraz śmietanę. Danie serwuj z grzankami.  

Orzeźwiające gazpacho

Składniki

  • 4-5 świeżych pomidorów
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z ¼ cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawa np. Vegeta Natur w płynie bez glutaminianu sodu
  • kromka jasnego pieczywa lub ½ kajzerki
  • opcjonalnie kolendra oraz jogurt naturalny

Sposób przygotowania

Myjemy warzywa. Ogórka i pomidory obieramy ze skóry (w tym celu najlepiej pomidory sparzyć gorącą wodą). Kroimy je na mniejsze kawałki. Pieczywo namaczamy w wodzie. Umieszczamy pokrojone warzywa i odsączony chleb w blenderze, dodajemy czosnek, oliwę, sok z cytryny i blendujemy. Doprawiamy do smaku przyprawą w płynie. Możemy dodać także poszatkowaną natkę pietruszki, koperku lub kolendry. Całość chłodzimy min. 2 godziny w lodówce. Otrzymany chłodnik podajemy schłodzony.

Reklama

Krem z białych warzyw

Składniki

  • kostki rosołowe np. Vegeta Natur – bulion warzywny
  • 1 średniej wielości kalafior
  • 2-3 ziemniaki
  • ¼ selera
  • jogurt naturalny lub śmietana
  • sól i pieprz
  • kiełki np. dyni / natka pietruszki
  • opcjonalnie: plastry boczku bądź szynki parmeńskiej

Sposób przygotowania

Myjemy i obieramy warzywa. Gotujemy je w 2 litrach wody. Dodajemy 2 kostki rosołowe bulionu warzywnego. Jak tylko warzywa zmiękną, wyjmujemy je z wody i blendujemy. Wywar powstały podczas gotowania warzyw przelewamy do zmiksowanej masy.  Dodajemy jogurt naturalny lub śmietanę. Serwujemy posypane kiełkami dyni lub natką pietruszki. Fani mięs mogą przygotować chrupiące chipsy - wystarczy na kilka minut włożyć plastry boczku lub szynki parmeńskiej do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Jak tylko się zapieką, kładziemy je na krem warzywny.


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy