Zupy idealne na lato
Zupy goszczą na naszych stołach na co dzień, skradając serca i rozpieszczając podniebienia. Lato to idealny moment na przygotowanie aromatycznych kremów czy bulionów z sezonowych warzyw.

Krem ze szparagów
Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 pęczek młodej włoszczyzny
- 3-4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka bulionu warzywnego Vegeta Natur
- przyprawa Vegeta Natur w płynie bez glutaminianu sodu
- 2 łyżki śmietany
- grzanki z chleba
Sposób przygotowania
Warzywa obierz i umyj. Ugotuj bulion z 1 kostki Vegeta Natur, do wrzącego wywaru dodaj włoszczyznę oraz ziemniaki. Pod koniec gotowania, kiedy pozostałe warzywa będą już prawie miękkie, dodaj szparagi. Gotuj wszystko na wolnym ogniu jeszcze przez 7 minut, następnie zmiksuj całość z czosnkiem. Dodaj przyprawę w płynie według smaku oraz śmietanę. Danie serwuj z grzankami.

Orzeźwiające gazpacho
Składniki
- 4-5 świeżych pomidorów
- 1 ogórek
- 1 czerwona papryka
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sok z ¼ cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawa np. Vegeta Natur w płynie bez glutaminianu sodu
- kromka jasnego pieczywa lub ½ kajzerki
- opcjonalnie kolendra oraz jogurt naturalny
Sposób przygotowania
Myjemy warzywa. Ogórka i pomidory obieramy ze skóry (w tym celu najlepiej pomidory sparzyć gorącą wodą). Kroimy je na mniejsze kawałki. Pieczywo namaczamy w wodzie. Umieszczamy pokrojone warzywa i odsączony chleb w blenderze, dodajemy czosnek, oliwę, sok z cytryny i blendujemy. Doprawiamy do smaku przyprawą w płynie. Możemy dodać także poszatkowaną natkę pietruszki, koperku lub kolendry. Całość chłodzimy min. 2 godziny w lodówce. Otrzymany chłodnik podajemy schłodzony.

Krem z białych warzyw
Składniki
- kostki rosołowe np. Vegeta Natur – bulion warzywny
- 1 średniej wielości kalafior
- 2-3 ziemniaki
- ¼ selera
- jogurt naturalny lub śmietana
- sól i pieprz
- kiełki np. dyni / natka pietruszki
- opcjonalnie: plastry boczku bądź szynki parmeńskiej
Sposób przygotowania
Myjemy i obieramy warzywa. Gotujemy je w 2 litrach wody. Dodajemy 2 kostki rosołowe bulionu warzywnego. Jak tylko warzywa zmiękną, wyjmujemy je z wody i blendujemy. Wywar powstały podczas gotowania warzyw przelewamy do zmiksowanej masy. Dodajemy jogurt naturalny lub śmietanę. Serwujemy posypane kiełkami dyni lub natką pietruszki. Fani mięs mogą przygotować chrupiące chipsy - wystarczy na kilka minut włożyć plastry boczku lub szynki parmeńskiej do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Jak tylko się zapieką, kładziemy je na krem warzywny.