Zupy idealne na lato

Zupy goszczą na naszych stołach na co dzień, skradając serca i rozpieszczając podniebienia. Lato to idealny moment na przygotowanie aromatycznych kremów czy bulionów z sezonowych warzyw.

Krem ze szparagów
Krem ze szparagówmateriały prasowe

Krem ze szparagów

Sposób przygotowania

Warzywa obierz i umyj. Ugotuj bulion z 1 kostki Vegeta Natur, do wrzącego wywaru dodaj włoszczyznę oraz ziemniaki. Pod koniec gotowania, kiedy pozostałe warzywa będą już prawie miękkie, dodaj szparagi. Gotuj wszystko na wolnym ogniu jeszcze przez 7 minut, następnie zmiksuj całość z czosnkiem. Dodaj przyprawę w płynie według smaku oraz śmietanę. Danie serwuj z grzankami.  

Gazpacho
Gazpachomateriały prasowe

Orzeźwiające gazpacho

Sposób przygotowania

Myjemy warzywa. Ogórka i pomidory obieramy ze skóry (w tym celu najlepiej pomidory sparzyć gorącą wodą). Kroimy je na mniejsze kawałki. Pieczywo namaczamy w wodzie. Umieszczamy pokrojone warzywa i odsączony chleb w blenderze, dodajemy czosnek, oliwę, sok z cytryny i blendujemy. Doprawiamy do smaku przyprawą w płynie. Możemy dodać także poszatkowaną natkę pietruszki, koperku lub kolendry. Całość chłodzimy min. 2 godziny w lodówce. Otrzymany chłodnik podajemy schłodzony.

Krem z białych warzyw
Krem z białych warzywmateriały prasowe

Krem z białych warzyw

Sposób przygotowania

Myjemy i obieramy warzywa. Gotujemy je w 2 litrach wody. Dodajemy 2 kostki rosołowe bulionu warzywnego. Jak tylko warzywa zmiękną, wyjmujemy je z wody i blendujemy. Wywar powstały podczas gotowania warzyw przelewamy do zmiksowanej masy.  Dodajemy jogurt naturalny lub śmietanę. Serwujemy posypane kiełkami dyni lub natką pietruszki. Fani mięs mogą przygotować chrupiące chipsy - wystarczy na kilka minut włożyć plastry boczku lub szynki parmeńskiej do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Jak tylko się zapieką, kładziemy je na krem warzywny.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas