Zupy instant: czy mogą źle wpłynąć na zdrowie?
Są sycące, łatwe do przygotowania, mają bardzo intensywny smak – to sprawiło, że zrobiły karierę na świecie.
Wynaleziono je w Japonii, po drugiej wojnie światowej. Z początku były daniem... luksusowym, z czasem zmieniono ich recepturę i staniały. Niestety, w obecnej postaci nie tylko nie mają żadnych wartości odżywczych, ale mogą być szkodliwe. Smak zawdzięczają wzmacniaczom:
E-635 - rybonukleotydy disodowe powodują wahania nastroju, zmiany skórne, np. swędzenie.
E-621 - glutaminian sodu powoduje rozdrażnienie, zawroty głowy, palpitacje serca, potliwość. Szkodzi alergikom. Podrażnia żołądek.
E-631 - inozynian disodowy szkodzi osobom z nadmiarem kwasu moczowego.
Uważaj na te składniki
Tłuszcze trans: Saszetki z przyprawą zawierają utwardzone oleje roślinne, źródło tłuszczów trans, które inicjują w organizmie stan zapalny prowadzący do nowotworów.
Konserwanty: E-319, czyli tert-butylohydrochinon (TBHQ) jest produktem ubocznym przemysłu naftowego (występuje także np. w lakierach). Może kumulować się w przewodzie pokarmowym. Jego nadmiar powoduje nieprzyjemne konsekwencje, jak: nudności i wymioty, dzwonienie w uszach, problemy z oddychaniem niedomagania wątroby.
Bardzo ważne: TBHQ zmniejsza odporność organizmu i jego zdolność zwalczania infekcji.
Mnóstwo soli: Jedna zupka może zawierać nawet 6 g soli, podczas gdy dopuszczalna dawka nie powinna przekraczać 5 g na dobę. Nadmiar soli jest jedną z najczęstszych przyczyn nadciśnienia oraz nowotworów żołądka i dwunastnicy.
Domowy przepis na... szybką zupę chlebową
Obsmaż na maśle 1 kromkę chleba, przełóż ją do głębokiego talerza.
Na taką grzankę połóż jajko w koszulce (czyli rozbite jajko gotowane 2-3 minuty we wrzątku).
Całość zalej 1 szklanką gorącego bulionu (drobiowego lub warzywnego) i posyp parmezanem lub startym żółtym serem.
Oprósz 1 łyżką posiekanej natki pietruszki lub innych ulubionych świeżych ziół. Gotowe!