Żur wielkanocny - Robert Sowa

...z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

Żur wielkanocny
Żur wielkanocnymateriały prasowe

Sposób przygotowania

Grzyby umyć i moczyć w wodzie przez około 20 minut. Cebulę przeciąć na pół, zrumienić na patelni z obu stron na złoty kolor, przełożyć do garnka, dodać grzyby i zalać dwoma szklankami wody. Po zagotowaniu dodać kiełbasę i boczek. Po upływie 15 minut wyjąć kiełbasę, natomiast wywar gotować kolejne 25 minut. Następnie dodać żur, chrzan, majeranek, kminek, pieprz i sól, zagotować, a pod koniec gotowania zabielić śmietaną.

Na talerzach umieścić pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cząstki jajek, zalać gorącą zupą.

Tak przygotowany żur świąteczny można podawać z ziemniakami z wody okraszonymi słoniną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas