Żur z przepiórczymi jajeczkami
Żurek w świątecznej wersji.
- 1,5 l wody, olej,
- 25 dag wędzonego boczku,
- 500 ml zakwasu na żur,
- 1 pietruszka, kawałek selera,
- 2 ząbki czosnku, 1 cebula,
- 125 ml śmietanki kremówki,
- łyżka kminku,
- łyżka majeranku,
- 60 dag ziemniaków,
- 10 przepiórczych jajeczek,
- 10 pędów szczypiorku,
- pasta wasabi (japoński zielony chrzan)
Przygotowanie:
Ugotuj jajeczka na twardo. Obierz, rozetnij na połówki i ostrożnie wybierz żółtko, utrzyj z odrobiną Wasabi. Ponownie zmieść w zagłębieniach białka. Połówki jajek złóż aby powstało całe jajko, zwiąż pędami sparzonego szczypiorku. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj w posolonej wodzie, odcedź. Boczek zalej wodą, dodaj pietruszkę, seler i cebulę, ugotuj do miękkości. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa.. Mieszając powoli dolewaj zakwas. Zagotuj, dopraw roztartym czosnkiem, kminkiem, majerankiem i pieprzem. Następnie dolej śmietankę. Zagotuj włóż ziemniaki i pokrojony podsmażony boczek. Zupę rozlej do bulionówek. Do każdej włóż przepiórcze jajeczko.