Żurawina – siła przeciwutleniaczy
Żurawina (Vaccinium macrocarpon), uprawiana na podmokłych terenach i w lasach Ameryki Północnej, trafiła do Europy i obecnie hoduje się ją także na naszym kontynencie. Niski krzew z wydłużonymi, ciemnozielonymi liśćmi kryje niewielkie zielonkawe owoce, które z czasem stają się ciemnoczerwone. Późny maj to czas, gdy pojawiają się na nim różowobiałe kwiaty. Żurawina jest wyjątkowo odporna na zimno i mróz (może przetrzymać temperatury do - 40° C). Spotkać ją można we wszystkich strefach klimatycznych, nawet na Północnym Kole Podbiegunowym.
Składniki zawarte w żurawinie
Owoce tego krzewu wykorzystywane są w medycynie od XVI wieku. Zawierają one wiele witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i kwasów organicznych. Są doskonałym źródłem witaminy C, która bierze udział w syntezie kolagenu i karnityny, a także w metabolizmie kwasów tłuszczowych. Witamina C to również jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy.
Działanie przeciwutleniaczy
Żurawina jest bogata w przeciwutleniacze, antocyjaniny i proantocyjanidyny, które uważane są za składniki mające korzystny wpływ na zdrowie naszych oczu. Przeciwutleniacze pomagają przeciwdziałać różnym chorobom, od nowotworów po choroby serca. Młody wygląd zawdzięczamy wystarczającej ilości tych składników w organizmie.
Drogi moczowe
Żurawina jest również owocem cenionym za działanie moczopędne, wspomagające leczenie infekcji dróg moczowych. Badania naukowe udowodniły, iż składniki zawarte w żurawinie, fruktoza i proantocyjanidyna, przeciwdziałają namnażaniu się bakterii Escherichia coli na ściankach pęcherza moczowego i drogach moczowych. U starszych osób cierpiących na nietrzymanie moczu, owoc ten łagodzi silny zapach uryny.
Inne właściwości żurawiny
Żurawina to owoc, który wykazuje korzystne działanie w przypadku próchnicy, gdyż przeciwdziała rozwojowi bakterii, które ją wywołują. Herbata z żurawiny zapobiega reumatyzmowi i wzmacnia odporność organizmu na choroby.
Działanie lecznicze żurawiny
Żurawinę wykorzystuje się zarówno w celach leczniczych, jak i w profilaktyce różnych chorób. Wykazuje szereg działań, które wpływają korzystnie na nasze zdrowie:
chroni układ moczowy przed infekcjami,
zapobiega rozwojowi bakterii,
wzmacnia odporność organizmu,
chroni przed niektórymi rodzajami raka,
wpływa korzystnie na stan oczu,
wykazuje działanie lecznicze w przypadku reumatyzmu i dny,
chroni zęby przed próchnicą i chorobami dziąseł.
Herbata żurawinowa
Z żurawiny można przyrządzić smaczną herbatę, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Do gotującej się wody wkładamy torebkę z herbatą lub sitko do zaparzania herbaty wypełnione suszem. Pozostawiamy na 5 do 10 minut do zaparzenia. Następnie przecedzamy herbatę i pijemy od razu, kiedy jest ciepła. Taka herbata przeciwdziała rozwojowi dny i reumatyzmu, a także chorobom krążenia i nowotworom.
Inne formy żurawiny
Do leczenia infekcji dróg moczowych używamy ekstraktu z żurawiny w proszku, kapsułkach lub tabletkach. Świeży, nierozcieńczony sok z żurawiny w ilości 50 ml powinno się spożywać dwa razy dziennie. Napój sporządzony z 3 części soku żurawinowego i 7 części wody stosuje się w celu zapobiegania odkładaniu się kamienia nazębnego i próchnicy.
Żurawiny nie zaleca się osobom, które przyjmują leki rozrzedzające krew.