Żurek gaździny

Sztuką jest zrobić dobry żurek. Podobno najlepszy przepis znają górale. Nam udało się go zdobyć od gaździny - sprawdźcie koniecznie, jak smakuje.

Żurek gaździny najlepszy na pierwsze danie.
Żurek gaździny najlepszy na pierwsze danie. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 szklanki wywaru z wędzonki (boczek, kiełbasa)
  • 2 jajka na twardo
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • przyprawa warzywna
  • pieprz
  • cukier
  • kwaśna śmietana
  • chrzan ze słoiczka
  • zielenina
  • cebula
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Wywar doprawić do smaku i zagotować. Odstawić, nieco przestudzić, dodać chrzan i śmietanę. Jaja pokroić na ćwiartki, dodać do wywaru, posypać majerankiem. Można podać z ziemniakami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas