Żurek na zakwasie

Jak zrobić idealny żurek dla całek rodziny? Oto najlepszy przepis.

Jest pyszny!
Jest pyszny! 123RF/PICSEL

Składniki

  • 250 ml naturalnego zakwasu na żurek lub barszcz biały,
  • 2 l domowego wywaru z jarzyn,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • suszony majeranek,
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • natka do dekoracji

Zakwas wlej do garnka. Uzupełnij wywarem. Zamieszaj, dodaj czosnek i doprowadź do wrzenia. Zdejmij zupę z ognia i zapraw ją śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Dodaj szczyptę suszonego majeranku i natkę. Podaj dziecku z wkrojonym jajkiem lub kawałkami rozdrobnionego pieczonego mięsa (kupne kiełbasy zwykle są za tłuste i zbyt ciężkostrawne dla malucha).

Przepis na tradycyjny żurekInteria Kulinaria
Mam dziecko
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?