Żurek z jajkiem (po 3. roku)
Każdy robi żurek po swojemu. Jeżeli chcesz spróbować go w nowym wydaniu, koniecznie sprawdź nasz przepis.
Składniki:
● żurek w butelce
● 1/2 pęczka włoszczyzny
● 2 ziemniaki
● 80 g białej kiełbasy
● 2 łyżki jogurtu naturalnego
● ząbek czosnku
● 1 jajko
● majeranek
● natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę umyj pod bieżącą wodą, obierz i ponownie opłucz. Włóż warzywa do 1 l lekko osolonej wody i gotuj z białą kiełbasą.
Do wywaru dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i majeranek.
Ugotowaną kiełbasę obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Do wywaru wrzuć ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotuj je, aż staną się miękkie.
Następnie dodaj 1/4 porcji żurku oraz kiełbasę i ponownie zagotuj.
Zupę zabiel jogurtem, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.