Żurek z jajkiem (po 3. roku)

Każdy robi żurek po swojemu. Jeżeli chcesz spróbować go w nowym wydaniu, koniecznie sprawdź nasz przepis.

Żurek z naszego przepisu smakuje wyjątkowo.
Żurek z naszego przepisu smakuje wyjątkowo. 123RF/PICSEL

Składniki:

● żurek w butelce

● 1/2 pęczka włoszczyzny

● 2 ziemniaki

● 80 g białej kiełbasy

● 2 łyżki jogurtu naturalnego

● ząbek czosnku

● 1 jajko

● majeranek

● natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę umyj pod bieżącą wodą, obierz i ponownie opłucz. Włóż warzywa do 1 l lekko osolonej wody i gotuj z białą kiełbasą.

Do wywaru dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i majeranek.

Ugotowaną kiełbasę obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Do wywaru wrzuć ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotuj je, aż staną się miękkie.

Następnie dodaj 1/4 porcji żurku oraz kiełbasę i ponownie zagotuj.

Zupę zabiel jogurtem, posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas