Reklama

Reklama

Żyć dobrze... z alergią

W książce "Żyć dobrze… z alergią" Karolina i Maciej Szaciłło, opierając się na założeniach ajurwedy, najstarszej nauki o zdrowiu, krok po kroku pomogą ci znaleźć sposób odżywiania dobrany do twoich potrzeb. Przedstawiamy kilka przepisów ich autorstwa.

Naleśniki z mąki z zielonego groszku

Karolina: Zarówno groszek, jak i gryka doskonale wpisują się w jadłospis osób borykających się z alergią. Oba produkty są nie tylko bezglutenowe (a takie z założenia miało być nasze menu), ale również bogate w białko, żelazo, witaminy z grupy B i magnez. I można z nich zrobić jedne z najlepszych naleśników/omletów, jakie ostatnio jadłam. Ich wielkim fanem okazał się nasz syn Jasio.

Czas przyrządzenia: 20 minut
Składniki dla: 2-3 osób

Składniki

  • 100 g mąki z zielonego groszku
  • 100 g mąki gryczanej
  • 400–450 ml wody
  • 1/3 łyżeczki nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
  • dobrej jakości masło sklarowane (minimalna ilość)

Składniki - pasta z awokado

  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z cytryny do smaku
  • 1–2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego (ekologicznego) lub lnianego budwigowego czy z lnianki
  • poszatkowana dymka do podania

Sposób przygotowania

Mąkę z wodą i solą miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Patelnię przecieramy pędzelkiem zamoczonym w wybranym tłuszczu. Wylewamy ciasto na naleśniki i cienko rozprowadzamy (najlepiej specjalną szpatułką w kształcie litery T do naleśników).

Reklama

Smażymy z jednej strony. Wierzch smarujemy odrobiną wybranego tłuszczu. Podajemy z pastą z awokado, którą przygotowujemy w międzyczasie: awokado ugniatamy z pozostałymi składnikami na pastę. Naleśniki podajemy z poszatkowaną dymką.

Krem z kaszy jaglanej „słony karmel”

Maciek: "Nie czuję tego" - powiedziałem Karoli, kiedy pierwszy raz opisała mi swój słodko-słony pomysł. Chwilę porozmawialiśmy i postanowiłem jednak spróbować. Od razu wiedziałem, że ten krem pokochają nie tylko dorośli, ale również dzieci. Nasz krem "słony karmel" podajemy z malinami i bor.wkami bogatymi w antyoksydanty (m.in. witaminę C i polifenole) oraz z błonnikiem - ważnym z punktu widzenia alergii.

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 1-2 osób

Składniki

  • 30 g dobrze wypłukanej kaszy jaglanej
  • 20 g wypłukanego ryżu jaśminowego
  • 250 ml wody
  • 200 ml mleka ryżowego
  • 5–6 ekologicznych daktyli bez pestek
  • 1 łyżka dobrej jakości masła sklarowanego (opcjonalnie; jeśli nie wywołuje reakcji alergicznej)
  • 1/2 łyżeczki nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
  • do podania: borówki, maliny

Sposób przygotowania

Wypłukane kaszę z ryżem zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem, aż kasza i ryż będą miękkie. Mniej więcej w połowie gotowania dodajemy daktyle. Ugotowany ryż z kaszą i daktylami miksujemy z mlekiem ryżowym, solą i masłem sklarowanym do uzyskania jednolitej konsystencji. Podajemy delikatnie przestudzony z owocami.

Fasolka szparagowa w sosie słonecznikowym

Maciek: To jedno z moich ulubionych letnich dań w tej książce. Jest to wariacja na temat poleskiego obiadu. W rolę tradycyjnej śmietanki wcieliła się śmietanka słonecznikowa. Mamy też młode ziemniaki i ogórki małosolne. Ten obiad powinien przypaść do gustu nie tylko dorosłym, ale również dzieciom.

Czas przyrządzenia: 35 min
Składniki dla: 2-3 osób

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 4 poszatkowane szalotki
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku (opcjonalnie; jeśli nie masz alergii na czosnek)
  • 250–300 g obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki zielonej fasolki szparagowej
  • 2 małe młode marchewki pokrojone w plasterki
  • 200 ml wody
  • 500–750 g ugotowanych młodych ziemniaków
  • 1–2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

Składniki - śmietanka z pestek słonecznika

  • 50 g pestek słonecznika
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego uprażonego na suchej patelni i zmielonego w młynku do kawy lub utartego w moździerzu
  • nierafinowana sól do smaku
  • do podania: ogórki małosolne

Sposób przygotowania

Na oliwie podsmażamy rozmaryn i szalotki, aż się zeszklą. Dodajemy imbir zmieszany z czosnkiem. Podsmażamy chwilę. Dodajemy fasolkę i marchewkę. Wlewamy wodę. Dusimy pod przykryciem, aż fasolka będzie al dente. W tym czasie przygotowujemy śmietankę z pestek słonecznika: pestki z wodą miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy ją do warzyw. Dodajemy kmin i doprawiamy solą do smaku. 

Do ugotowanych młodych ziemniaków dodajemy 1-2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia. Całość podajemy z ogórkami małosolnymi.

Smażone cukinie z sałatką

Maciek: Te cukinie to moja i Karoli podróż do czasów dzieciństwa. Nasze babcie przygotowywały nam je latem. Uwielbialiśmy tę chrupiącą panierkę otulającą miękki, słodki miąższ. Dziś panierkę przyrządzamy z bogatej w białko, bezglutenowej i niewchłaniającej tłuszczu mąki z ciecierzycy. Choć nie jest to danie na co dzień, to od czasu do czasu może pojawić się w naszym letnim menu. Pokochają je nie tylko dorośli, ale również dzieci.

Czas przyrządzenia: 20 min
Składniki dla: 2-3 porcji

Składniki - panierka

  • 250 ml wody
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g mąki ryżowej
  • 1 płaska łyżeczka nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 czubata łyżeczka tymianku
  • „bułka tarta” z ciecierzycy* (możesz też użyć gotowej, najlepiej ekologicznej panierki z ciecierzycy)
  • oliwa z pierwszego tłoczenia do smażenia

Składniki - sałatka z ogórka

  • sałatka z ogórka, szalotki i ziół:
  • 1/2 długiego ogórka pokrojonego w kostkę
  • 3 poszatkowane szalotki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanego koperku
  • 2 łyżki dobrej jakości octu jabłkowego (najlepiej ekologicznego)
  • 1 łyżka dobrej jakości syropu klonowego

Sposób przygotowania

Przygotowujemy panierkę: wszystkie składniki mieszamy do utworzenia jednolitej konsystencji. Plastry cukinii moczymy w panierce i obtaczamy w "bułce tartej" z ciecierzycy. Smażymy na średnio rozgrzanej patelni z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy z sałatką: wszystkie składniki mieszamy.

* "Bułka tarta" z ciecierzycy

Składniki

  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 120 ml wody
  • szczypta nierafinowanej soli (himalajskiej lub kłodawskiej)

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak aby dobrze się połączyły i nie było grudek. Najlepiej zrobić to trzepaczką lub ręcznym blenderem. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto. Rozprowadzamy je tak, aby utworzyło cienki placek. Wkładamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 180°C. Pieczemy, aż ciasto będzie dobrze przypieczone i chrupiące. Wtedy blachę wyjmujemy z piekarnika.

Ciasto po lekkim przestudzeniu łamiemy na małe kawałki. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze chwilę, aż wszystkie kawałki będą wysuszone i chrupiące. Uważamy, aby ich nie przypalić. 

Po przestudzeniu kawałki mielimy w robocie kuchennym z metalowym ostrzem lub w przystawce do ręcznego blendera. Taką "bułkę tartą" przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Surowe „tiramisu”

Karolina: To miał być "sernik" z purée z mango, ale po krótkiej naradzie wyszło nam obłędne "tiramisu"! Na dodatek przesycone kwasami omega-3 i błonnikiem ze świeżo mielonego siemienia lnianego. I kto powiedział, że alergia wyklucza cieszenie się zarówno zdrowiem, jak i smakiem?   

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 8 porcji

Składniki - masa "biszkoptowa"

  • 100 g złotego siemienia lnianego
  • 50 g niesiarkowanych rodzynek
  • szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
  • świeżo zaparzona kawa do skropienia

Składniki - masa "tiramisu"

  • 300 g dobrze wypłukanych pestek słonecznika
  • 150 ml mleka ryżowego lub owsianego (bezglutenowego)
  • 100 ml syropu klonowego
  • 2 łyżki karobu
  • 1/3 łyżeczki nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)

Sposób przygotowania

Siemię lniane mielimy na proszek w młynku do kawy lub w robocie kuchennym z metalowym ostrzem. Dodajemy rodzynki i sól. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego proszku. Odstawiamy. Przygotowujemy drugą masę: wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym z metalowym ostrzem na jednolitą pastę. Spód foremki wysypujemy połową masy "biszkoptowej" i skrapiamy kawą. Na nią wykładamy połowę masy "tiramisu". 

Wyrównujemy. Wysypujemy drugą połowę masy "biszkoptowej". Skrapiamy kawą. Wykładamy pozostałą część masy "tiramisu". Wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Przepisy pochodzą z książki "Żyć dobrze z alergią", K. M. Szaciłło 

***

#POMAGAMINTERIA

Zróbmy małym pacjentom prezent na Dzień Dziecka

W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie, na II piętrze, w budynku najbardziej oddalonym od wejścia, znajduje się mały oddział - Oddział Przeszczepiania Komórek Krwiotwórczych z sześcioma izolatkami. To tutaj trafia część dzieci chorych na nowotwory, żeby skorzystać z - czasami ostatniej - szansy powrotu do zdrowia i życia. Stowarzyszenie Koliber prowadzi zbiórkę, by z okazji Dnia Dziecka podarować małym pacjentom - nie zabawki, bo ich tam nie mogą mieć - ale m.in. nowe materace i pościel. Sprawdź szczegóły >>>

WESPRZYJ ZBIÓRKĘ >>>

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje