Żyć dobrze... z alergią

Naleśniki z pastą z awokado
Naleśniki z pastą z awokadomateriały prasowe

Naleśniki z mąki z zielonego groszku

Składniki

  • 100 g mąki z zielonego groszku
  • 100 g mąki gryczanej
  • 400–450 ml wody
  • 1/3 łyżeczki nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
  • dobrej jakości masło sklarowane (minimalna ilość)

- pasta z awokado

  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z cytryny do smaku
  • 1–2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego (ekologicznego) lub lnianego budwigowego czy z lnianki
  • poszatkowana dymka do podania
2-3 osób

Sposób przygotowania

Krem jaglany
Krem jaglanymateriały prasowe

Krem z kaszy jaglanej „słony karmel”

Składniki

  • 30 g dobrze wypłukanej kaszy jaglanej
  • 20 g wypłukanego ryżu jaśminowego
  • 250 ml wody
  • 200 ml mleka ryżowego
  • 5–6 ekologicznych daktyli bez pestek
  • 1 łyżka dobrej jakości masła sklarowanego (opcjonalnie; jeśli nie wywołuje reakcji alergicznej)
  • 1/2 łyżeczki nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
  • do podania: borówki, maliny
1-2 osób

Sposób przygotowania

Fasolka w sosie słonecznikowym
Fasolka w sosie słonecznikowymmateriały prasowe

Fasolka szparagowa w sosie słonecznikowym

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 4 poszatkowane szalotki
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku (opcjonalnie; jeśli nie masz alergii na czosnek)
  • 250–300 g obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki zielonej fasolki szparagowej
  • 2 małe młode marchewki pokrojone w plasterki
  • 200 ml wody
  • 500–750 g ugotowanych młodych ziemniaków
  • 1–2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

- śmietanka z pestek słonecznika

  • 50 g pestek słonecznika
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego uprażonego na suchej patelni i zmielonego w młynku do kawy lub utartego w moździerzu
  • nierafinowana sól do smaku
  • do podania: ogórki małosolne
2-3 osób

Sposób przygotowania

Smażone cukinie
Smażone cukiniemateriały prasowe

Smażone cukinie z sałatką

Składniki

- panierka

  • 250 ml wody
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g mąki ryżowej
  • 1 płaska łyżeczka nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 czubata łyżeczka tymianku
  • „bułka tarta” z ciecierzycy* (możesz też użyć gotowej, najlepiej ekologicznej panierki z ciecierzycy)
  • oliwa z pierwszego tłoczenia do smażenia

- sałatka z ogórka

  • sałatka z ogórka, szalotki i ziół:
  • 1/2 długiego ogórka pokrojonego w kostkę
  • 3 poszatkowane szalotki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanego koperku
  • 2 łyżki dobrej jakości octu jabłkowego (najlepiej ekologicznego)
  • 1 łyżka dobrej jakości syropu klonowego
2-3 porcji

Sposób przygotowania

Składniki

  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 120 ml wody
  • szczypta nierafinowanej soli (himalajskiej lub kłodawskiej)
Tiramisu
Tiramisumateriały prasowe

Surowe „tiramisu”

Składniki

- masa "biszkoptowa"

  • 100 g złotego siemienia lnianego
  • 50 g niesiarkowanych rodzynek
  • szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
  • świeżo zaparzona kawa do skropienia

- masa "tiramisu"

  • 300 g dobrze wypłukanych pestek słonecznika
  • 150 ml mleka ryżowego lub owsianego (bezglutenowego)
  • 100 ml syropu klonowego
  • 2 łyżki karobu
  • 1/3 łyżeczki nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
8 porcji

Sposób przygotowania

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?