Barszcz wigilijny
Recepturą na oryginalny barszcz wigilijny ze śliwkową nutą podzieliła się z nami gospodyni pracująca w jednej z małopolskich parafii. Efekt jest zaskakujący i ciekawy, ale przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom świątecznej klasyki.

Składniki
- 6 buraków
- 10-12 suszonych śliwek
- 1 cytryna
- majeranek, tymianek
- sól, pieprz
- 1 łyżka cukru
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek białej części pora
- 1 cebula
1. Seler, pietruszkę, marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z białą częścią pora. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Zalewamy 2 l wody i gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut, pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz tymiankiem. 2. Buraki myjemy (jeszcze nie obieramy), osuszamy, owijamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 min.3. Upieczone buraki pozostawiamy do ostygnięcia. Przestudzone obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do gotującego się bulionu. Doprowadzamy zupę do wrzenia, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na całą noc.4. Nazajutrz przecedzamy barszcz (warzywa możemy wykorzystać do świątecznej sałatki), wyjmujemy suszone śliwki, ścieramy je na małych oczkach tarki i dodajemy do barszczu. Barszcz ponownie zagotowujemy, dolewamy sok wyciśnięty z cytryny oraz majeranek, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy czysty lub z uszkami.