Buraczkowe risotto z sandaczem
Przepis Sary La Fountain. Składniki na 4-5 porcji.

Składniki
- 4-5 buraków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 300 ml ryżu arborio
- 400 ml bulionu warzywnego
- 400 ml soku z czerwonych buraków
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki płatków drożdżowych
Składniki
- sandacz
- 2-4 filety z sandacza
- oliwa
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
Składniki
- dekoracja
- orzechy macadamia
- trybula
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Gotuj buraki 40 minut. Posiekaj cebulę.
Smaż cebulę i czosnek na niewielkiej ilości oliwy. Kiedy zmiękną, dodaj ryż i lekko przesmaż. Wlej sok z buraków, bulion, ocet balsamiczny i sok cytrynowy.
Obierz buraki, pokrój w kostkę i dodaj do risotto. Gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Na koniec dodaj płatki drożdżowe i zamieszaj.
Skręć ogień i odstaw risotto, aby doszło.
Dopraw sandacza solą i pieprzem. Smaż na oliwie.
Podawaj sandacza z risotto. Możesz też podać risotto osobno. Dekoruj trybulą i mielonym czarnym pieprzem. Posyp startymi orzechami macadamia.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.