Chodź na grzyby!

Tarta z grzybami i boczkiem
Tarta z grzybami i boczkiem123RF/PICSEL

Tarta z grzybami i bekonem

Składniki

- ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub zimnej wody
  • sól

- farsz:

  • 250 g dowolnych grzybów leśnych
  • 200 g wędzonego surowego boczku w plasterkach
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 175 g tartego sera typu cheddar
  • 300 ml śmietanki 30 proc.
  • 150 ml mleka
  • 3 średnie jajka + 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka musztardy dijon
  • pieprz
4-6 porcji

Sposób przygotowania:

Prosta zupa borowikowa

Zupa borowikowa
Zupa borowikowa123RF/PICSEL

Składniki

  • 400 g borowików
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 l wywaru warzywnego
  • rozmaryn, tymianek do smaku
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 pęczek natki pietruszki
4 porcji

Sposób przygotowania:

Grzybowe risotto

Grzybowe risotto
Grzybowe risotto123RF/PICSEL

Składniki

  • 400 g ryżu arborio
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g grzybów leśnych
  • 160 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • parmezan w płatkach
  • sól, pieprz
4 porcji

Sposób przygotowania:

Show
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?