Co zrobić z ziemniaków z obiadu?

Ziemniaki z obiadu można wykorzystać na wiele sposobów
Ziemniaki z obiadu można wykorzystać na wiele sposobów123RF/PICSEL

Co zrobić z ziemniaków z obiadu? Farsz do pierogów

Placki z ziemniaków gotowanych

Składniki

  • ziemniaki z obiadu
  • łyżka mąki
  • jajko
  • 10 dag boczku
  • cebula
  • łyżka masła
  • łyżka smalcu (opcjonalnie)
  • olej
  • pieprz
  • sól
  1. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na smalcu bądź oleju.
  2. Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na maśle. 
  3. Ziemniaki wymieszaj z boczkiem, cebulką, jajkiem i mąką oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Efektem powinna być ziemniaczana, zwarta, ale plastyczna masa. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze trochę mąki. 
  4. Uformuj w dłoniach placki rozmiarem i kształtem przypominające kotlety mielone. 
  5. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż kotlety ziemniaczane z obu stron na złoty kolor. 

Smacznego!

Piwne ziemniaki - takich jeszcze nie jedliście!Interia KulinariaInteria Kulinaria