Cukinia w oliwie
Świetnie smakuje jako dodatek obiadowy

Składniki
- 2 kg średnich cukinii
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 6 szklanek octu winnego
- 1 łyżka ziaren białego pieprzu
- 1 garść świeżych liści bazylii
- 8 listków świeżej mięty (opcjonalnie kilka gałązek koperku)
- ok. 2 szklanki oliwy
Sposób przygotowania
Cukinie umyj, osusz, pokrój na cienkie i długie plastry (np. za pomocą obieraczki do warzyw). Posól i odstaw na 3 godziny. Paprykę przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój na paski. Cebulę obierz i pokrój w talarki. Zagotuj ocet z cukrem i pieprzem. Odsącz plastry cukinii i wrzuć je do octu na minutę. Wyjmij, ponownie odsącz i osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż je w słoikach, przekładając paskami papryki, talarkami cebuli, ziarnami pieprzu z marynaty, liśćmi bazylii i mięty. Zalej gorącą oliwą, zakręć słoiki.