​Pierożki ravioli z ricottą

Danie dla 4-6 osób.

Pierożki ravioli z ricottą
Pierożki ravioli z ricottąmateriały prasowe

Składniki

  • 450 g mąki pszennej durum
  • 4 jajka
  • odrobina oliwy
  • odrobina wody
  • szczypta soli

Składniki

Składniki

do posypania

  • parmezan

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na makaron zagnieć ręcznie lub w robocie kuchennym. Zawiń gotowe ciasto w folię i odłóż do lodówki na około 30 minut.

Obierz i posiekaj cebulę, następnie przesmaż ją w niewielkiej ilości oliwy aż się zeszkli. Posiekaj szałwię, a następnie dodaj listki szałwii i szpinak do cebuli. Zetrzyj na tarce parmezan. Połącz ricottę, parmezan i oliwę truflową. Dodaj cebulę z dodatkiem szałwii i dokładnie wymieszaj.

Jeśli nie masz maszynki do makaronu, rozwałkuj ciasto. Na kawałku ciasta umieść rozmieszczone w równych odstępach nadzienie. Zwilż wodą części ciasta, na których nie ma nadzienia. Przykryj zwilżone wodą ciasto z nadzieniem drugim rozwałkowanym kawałkiem. Sprawdź czy nie ma w nim pęcherzyków powietrza.

Rozpuść masło i dodaj świeże listki szałwii.

Gotuj ravioli przez 3-5 minut. Przełóż pierożki na patelnię z roztopionym masłem i szałwią i smaż przez chwilę, aby się zarumieniły i uwolniły aromat.

Podawaj z tartym parmezanem i masłem szałwiowym.

Przepis autorstwa Sary La Fountain

Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.

Jak zrobić pierogi ruskie?Interia Kulinaria
INTERIA/materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?