Pierożki z nadzieniem serowo-brokułowym
Pierogi inne niż wszystkie!

Składniki
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 20 dag wędzonego indyka
- 1 brokuł
- 10 dag startego parmezanu
- 25 dag serka ricotta
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku, sól,
- 2 łyżki oliwy
- biały pieprz
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej do miseczki. Wsyp 1/2 łyżeczki soli. Dodaj 2 jajka i 1 łyżkę oliwy. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 2. Brokuł oczyść, umyj, ugotuj do miękkości. Indyka posiekaj. Czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na pozostałej oliwie. Dodaj brokuł. Podlej odrobiną wody. Duś 2 minuty. Zdejmij z patelni, osącz. Brokuł z czosnkiem zmiksuj, wymieszaj z parmezanem, indykiem oraz pozostałym jajkiem i ricottą. Farsz przypraw na pikantnie solą i pieprzem. 3. Ciasto podziel na porcje. Każdą cienko rozwałkuj. Z placków wytnij krążki. Nałóż na nie po porcji farszu. Złóż i mocno zlep brzegi. Pierogi włóż na posolony wrzątek. Gotuj ok. 8 minut. Wyjmij łyżką cedzakową. Posyp np. orzeszkami piniowymi. Podawaj z duszonymi warzywami.