Szybka szarlotka. Podasz ją gościom w słoikach. Przepis od Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz zdradza przepis na szarlotkę w słoiku
Ewa Wachowicz zdradza przepis na szarlotkę w słoiku materiały prasowe
Szarlotka w słoikach
Szarlotka w słoikachmateriały prasowe

Szarlotka z kruszonką w słoiku - składniki

  • 100 g mąki
  • 80 g ksylitolu
  • 100 g masła
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 4 jabłka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • garść rodzynków
  • cynamon
  • sok z 1/2 cytryny
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól gruboziarnista lub w płatkach

Przygotowanie szarlotki w słoiku. Przepis Ewy Wachowicz

  1. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj ksylitol i zimne masło. Wysiekaj.
  2. Dodaj do tego płatki migdałowe i zagnieć.
  3. Następnie ciasto przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i rozwałkuj.
  4. Piecz przez 12-15 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie wystudź i pokrusz.
  5. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o jarzynowych oczkach. 
  6. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć starte jabłka, dodaj do nich rodzynki i przypraw cynamonem, skrop sokiem z cytryny. 
  7. Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż.
  8. Na drugiej patelni roztop cukier. Zdejmij z ognia i wlej mleczko kokosowe (tylko gęstą zawartość puszki - bez wody). Dodaj olej kokosowy. Wymieszaj. Gdy wystygnie, dodaj sól.
  9. Na dno słoiczka wsyp troszkę kruszonki. Nałóż jabłka, na jabłka solony karmel. Następnie ponownie kruszonkę, jabłka i karmel. Na samej górze umieść kruszonkę.
  10. Gotową szarlotkę w słoiku można udekorować miętą. 
Szarlotka w szklance - błyskawiczny przepis na deserInteria KulinariaInteria Kulinaria