Idealne ciasto na pierogi według Ewy Wachowicz. Kluczowe "zaparzanie"

Dla niektórych przygotowanie idealnego ciasta na pierogi to już wyższy poziom kulinarnego zaawansowania. Ewa Wachowicz jest innego zdania. - To kwestia wprawy - podkreśla i zdradza, co zrobić, aby ciasto było gładkie, miękkie i dobrze się lepiło. Jak się okazuje, kluczowe jest zaparzenie mąki.

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Tajemnicę zdradza Ewa Wachowicz
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Tajemnicę zdradza Ewa WachowiczKarol Serewis/East NewsEast News

Ewa Wachowicz zdradza tajemnicę dobrego ciasta na pierogi

Każda gospodyni ma swój sposób na idealne danie. A to sekret tkwi w doborze składników, a to w ich kolejności dodawania. W wielu przypadkach tajemnicą jest też sposób przygotowania, bo jak się okazuje, nawet mieszanie w odpowiednim kierunku ma znaczenie.  Jak jest z ciastem na pierogi? Wiele osób uważa, że, wbrew pozorom, nie jest to łatwe zadanie. Ciasto często wychodzi kleiste czy twarde. Co trzeba zrobić, aby wyszło idealne? Odpowiedź na to pytanie ma Ewa Wachowicz. Znana restauratorka, prowadząca program "Ewa Gotuje", zdradziła, co należy zrobić, aby ciasto na pierogi wyszło miękkie, gładkie i dobrze się lepiło. 

- Tajemnicą dobrego ciasta na pierogi jest to, aby mąkę zaparzyć gorącą wodą - podkreśla. - Wysypujemy mąkę na stolnicę, a następnie zalewamy ją prawie wrzątkiem, lekko mieszając tak, aby zrobiły się z niej takie kluski - tłumaczy. - Jak troszkę przestygną, dodajemy jedno jajko, odrobinę oliwy (łyżkę), jeszcze chwilę siekamy nożem, a następnie zagniatamy.

Ciasto na pierogi - niech odpocznie!

Ciasto na pierogi musi odpocząć
Ciasto na pierogi musi odpocząć 123RF/PICSEL

Na tym jednak nie koniec. Kolejnym ważnym punktem jest odpoczynek. Potrzebuje go przede wszystkim ciasto, ale i kucharka skorzysta. - To kolejna tajemnica. Ciasto zostawiamy na 15 minut - 20 minut w spokoju. Najlepiej pod przykryciem. Odpoczynek jest potrzebny, aby gluten zaczął działać. Ciasto staje się dzięki temu lepkie - podkreśla Ewa Wachowicz.

Ewa Gotuje pierogi z serem i kaszą gryczaną

Jak już mamy gotowe idealne ciasto na pierogi. Czas przygotować farsz. Ewa Wachowicz proponuje pierogi z serem i kaszą gryczaną, pyszne danie prosto z Lubelszczyzny!

Składniki na pierogi:

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1  jajko

Farsz:

  • 250 g boczku wędzonego
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 0,5 kg sera białego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki - śmietany
  • sól
  • pieprz 

Do podania:

  • karmelizowana cebula
  • koperek

Sposób przygotowania pierogów z kaszą gryczaną i twarogiem 

  1. Kaszę ugotować na sypko, wystudzić.
  2. Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołeczek, wlać gorącą wodę, zaparzyć, wybić jajko i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 20 minut.
  3. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, dodać posiekaną cebulę. Wymieszać i smażyć tak długo, aż cebula się zeszkli.
  4. Ser przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem. Wymieszać z kaszą i śmietaną. Dodać boczek z cebulą - nadmiar tłuszczu zlać do miseczki (można okrasić nim ugotowane pierogi). Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i ew. solą.
  5. Ciasto rozwałkować na grubość 1-2 mm. Wykroić krążki o średnicy ok. 9 cm. Na każdy nałożyć mniej więcej łyżkę farszu. Zlepić.
  6. Pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez 1-2 minuty (od momentu wypłynięcia). Zahartować w zimnej wodzie. Odcedzić.
  7. Podawać z karmelizowaną cebulą (na patelni roztopić 3 łyżki masła i 2 łyżki cukru, wrzucić posiekaną cebulę i zrumienić). Udekorować koperkiem.

Zobacz także: 

Pierogi z wyjątkowym nadzieniemInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas