Tarta z kurkami
Rustykalna tarta smakowicie nadziana kurkami i trzema serami. Świetna jako przekąska na towarzyski wieczór lub niecodzienną kolację.

Składniki
- spód:
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- farsz:
- 40 dag mrożonych kurek
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 4 gałązki tymianku
- po 10 dag sera pleśniowego, mozzarelli i parmezanu
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 żółtko
8 porcji
Sposób przygotowania:
1. Grzyby rozmroź i osusz. Sery drobno zetrzyj, tymianek posiekaj.
2. Spód: mąkę przesiej. Dodaj masło i 4 łyżki wody. Wsyp tymianek. Zagnieć ciasto. Schładzaj 30 minut.
3. Farsz: cebule obierz, pokrój w plasterki, zeszklij na maśle. Dodaj kurki i smaż 5 minut. Zdejmij z ognia. Dołóż posiekane zioła i starte sery. Dopraw solą oraz pieprzem.
2. Ciasto rozwałkuj. Placek połóż na blasze przykrytej pergaminem. Rozsmaruj farsz, pozostawiając wolne brzegi. Potem zawiń je do środka i posmaruj żółtkiem. Piecz 40 minut w 180 st.