Tosty francuskie
Smażone grube i spore kromki pieczywa, najlepiej pełnoziarnistego, wiejskiego. Obtoczone w masie jajecznej. Lecz nie tym razem. Jajka pozostawmy innym. Przygotujemy wersję roślinną. Padnie pytanie: "W czym zatem obtoczyć pieczywo?". Rozwiązanie znajduje się w przepisie- pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału".


Ilość: 3-4 kromki, 20 minut przygotowania
Składniki
- 3-4 spore kromki wiejskiego razowego chleba
- 2 dojrzałe banany
- ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczka kurkumy
- 1-2 łyżki syropu z agawy lub innego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki, oprócz chleba, dokładnie zmiksować.
W powstałej masie obtaczać kromki i smażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Podawać z ulubionym dżemem i świeżymi owocami.

Fragment książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału" Weganona, czyli Pawła Ochmana. Premiera: 11 października 2017r. Wydawnictwo Znak.