Truskawkowo-migdałowe orzeźwienie
Jak przygotować idealny koktajl? Z całą pewnością, to nie jest trudne wyzwanie kulinarne. Jeśli mamy ochotę na zdrowy napój w nowej, oryginalnej wersji, warto przyrządzić go na bazie napoju roślinnego.

Koktajl truskawkowy z mango i kiwi
Składniki
- Napój migdałowy np. Sante Organic bez dodatku cukru 450 ml
- Truskawki świeże lub mrożone 400 g
- Mango 300 g
- Kiwi 300 g
- Miód lub ksylitol (opcjonalnie) - do smaku
- Płatki migdałów i listki mięty - do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Truskawki miksujemy ze 150 ml napoju migdałowego. Przelewamy do 4 schłodzonych szklanek, do 1/3 wysokości.
2. Mango obieramy, usuwamy pestkę i miksujemy miąższ ze 150 ml napoju migdałowego. Przelewamy po grzbiecie łyżki do szklanek przykrywając warstwę koktajlu truskawkowego. Nie mieszamy.
3. Kiwi obieramy i miksujemy ze 150 ml napoju migdałowego Sante. Dosładzamy do smaku, jeśli to konieczne. Przelewamy po grzbiecie łyżki do szklanek, tworząc trzecią warstwę koktajlu.
4. Dekorujemy płatkami migdałów i listkami mięty. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.