Ziołowe ruloniki w płaszczyku z boczku
Tym daniem zaskoczysz gości!

Składniki
- 3 jajka
- 1 szkl. mleka
- 1 i 1/3 szkl. mąki
- po kilka gałązek: natki, koperku, majeranku i tymianku l16 plasterków wędzonego boczku (ew. pieczonego boczku pokrojonego w cieniutkie plastry)
- 20 dag fety
- 20 dag kawałków różnych pieczeni: schabu, szynki albo łopatki
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Jajka wbij do wysokiego naczynia. Dolej mleko i wsyp mąkę. Składniki zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na ok. 10 minut, by mąka spęczniała. W tym czasie zioła opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek, grubo posiekaj je i wymieszaj z przygotowanym ciastem naleśnikowym. 2. Kawałki pieczeni posiekaj. Dodaj do nich pokruszoną fetę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Farsz przypraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. 3. Małą patelnię rozgrzej i smaruj olejem. Wlewaj porcje ciasta. Usmaż 16 małych naleśników (w sumie zajmie to ok. 10 minut). Każdy z placków posmaruj cienko nadzieniem. Zwiń je w rulony. Każdy owiń plasterkiem boczku. Zepnij szpilką, by ruloniki nie rozpadały się. Przed podaniem zapiecz ok. 5 minut w temp. 200 st. C.