Żurek śląski na wędzonce
Tej zupy nie może zabraknąć na świątecznym stole.

Składniki
- l2 szkl. zakwasu na żurek (z butelki) l40 dag
- wędzonych żeberek l30 dag białej parzonej
- kiełbasy l2/3 szkl. śmietany 22-proc. l6 jajek
- 3 suszone prawdziwki (wcześniej namoczone i ugotowane)
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 cebule
- 1 listek laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego chrzanu s
- sól
- mielony czarny pieprz
- suszony majeranek
Wędzone żeberka pokrój na kawałki. Cebule i włoszczyznę obierz, opłucz. Żeberka oraz warzywa włóż do garnka. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Wlej ok. 8 szklanek zimnej wody. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 1 godzinę.
Wywar przecedź. Ponownie wlej do garnka. Do wywaru dodaj zakwas, prawdziwki oraz marchewkę z gotowania wywaru pokrojoną w kostkę. Gotuj jeszcze 20 minut. Jajka gotuj 10 minut w posolonej wodzie. Odcedź, przestudź, obierz. Kiełbasę i jajka pokrój w plasterki. Czosnek obierz, rozetrzyj z solą i dodaj do zupy. Przypraw chrzanem, solą i pieprzem.
Zupę wymieszaj ze śmietaną. Gotowy żurek rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż jajka i białą kiełbasę. Posyp suszonym majerankiem.
Wersja odchudzona
Podgrzewaj 1 litr maślanki i 1/2 szkl. mleka, aż wytrącą się grudki. Przecedź przez sitko wyłożone gazą. Otrzymany wywar serwatkowy przypraw listkiem laurowym, zielem angielskim i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gotuj dalej. Dodaj cebulę zeszkloną na oleju. Przypraw solą i majerankiem. Żurek zamiast z kiełbasą i jajkiem, podaj z wędzonym indykiem.