Delikatne i lekkostrawne szparagi

Rozpoczyna się sezon na szparagi. Te delikatne warzywa są nie tylko zdrowe, ale także niskoenergetyczne.

Wartość szparagów według programu żywieniowego Weight Watchers (Strażników Wagi) Plan punktów wynosi 0.

W programie żywieniowym Weight Watchers wszystko, co jemy, przeliczane jest na punkty, które nie są jednoznaczne z kaloriami. Na przykład w przypadku osoby ważącej do 70 kg optymalna jest liczba 18 punktów dziennie.

Szparagi są znakomitym źródłem kwasu foliowego, tiaminy, dostarczają także do organizmu witaminę C. Zawierają cenne składniki mineralne: potas, cynk i żelazo oraz błonnik, ułatwiający trawienie i obniżający poziom cholesterolu we krwi. W szparagach występuje również glutation, który ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Zielone szparagi dodatkowo zawierają antyutleniacze, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się - ta ich cecha, oprócz walorów smakowych, sprawia, że szparagi są ulubionym pożywieniem "gwiazd". Przez wiele lat uważano szparagi za afrodyzjak.

To coraz popularniejsze na naszych stołach warzywo pochodzi z tej samej rodziny, co cebula, czosnek i por. Nazwę zawdzięcza starożytnym Grekom, którzy je uwielbiali. "Asparagus" oznaczało tyle, co "kiełek". Grecy zajadali się świeżymi szparagami w sezonie, a zimą ich suszoną postacią, dopóki nie wpadli na pomysł wykorzystania gigantycznej "lodówki" - śniegów Alp. Całe transporty ulubionego warzywa starożytnych były przewożone jesienią wysoko w góry, a następnie w postaci mrożonek - sukcesywnie były dostarczane na stoły krezusów przez całą zimę.

Delikatne, rozpływające się w ustach, lekkostrawne szparagi z umiejętnie dobranymi dodatkami (pod beszamelem, z bułeczką) idealnie nadają się na lunch lub romantyczną kolację przy świecach. Niestety sezon szparagowy trwa bardzo krótko. Wprawdzie dzięki uprawom szklarniowym możemy się cieszyć smakiem tego warzywa przez okrągły rok, jednak najsmaczniejsze szparagi są w sezonie.

Kupując szparagi należy zwrócić uwagę na to, jak wyglądają - czy są soczyste, jędrne i czy mają gładką skórkę. Jeżeli końce szparagów są suche, z odcieniem brązowym, nie nadają się do jedzenia. Najsmaczniejsze są świeże szparagi. Jeśli jednak wiemy, że nie będziemy mieli czasu na ich przygotowanie zaraz po zakupie, to należy włożyć je do lodówki owinięte w wilgotną ściereczkę.

Oto propozycje na dania ze szparagów

Szparagi po królewsku
1 porcja (5 punktów)
Przygotowanie
2 cienkie plastry gotowanej szynki posmarować 4 łyżeczkami majonezu light, zawinąć w nie szparagi. Jako dodatek do szparagów dodajmy małe kostki żółtej papryki, siekaną pietruszkę oraz porcję ziemniaków.

Lasagne szparagowe
2 porcje - 1 porcja (7,5 punktu). Czas przygotowania: ok. 45 minut , czas pieczenia: 30 minut.
Składniki: 1 kg świeżych szparagów, sól, szczypta cukru, 250 ml mleka 0,5 proc., 2 łyżki jasnego sosu w proszku, 60 g ziołowego serka twarogowego (do 30 proc. tłuszczu), łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, starta gałka muszkatołowa, 2 łyżeczki soku z cytryny, 6 listków makaronu lasagne, 2 plastry chudej, gotowanej szynki, 4 łyżki tartego sera (do 30 proc. tłuszczu).
Przygotowanie
Szparagi pokroić na kawałki, razem z cukrem oraz solą gotować przez ok. 15 minut, następnie odcedzić - zachować wodę po gotowaniu. Odcedzoną wodę szparagową wymieszać z mlekiem i zagotować, następnie zagęścić sosem. Dodać serek i przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny oraz bulionem. 1/4 sosu wlać do foremki i przykryć 3 listkami makaronu lasagne. Szynkę pokroić w cienkie paski i razem ze szparagami położyć na makaronie, zalać resztką sosu. Całość przykryć pozostałym makaronem, zalać sosem i posypać serem. Lasagne wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200C przez ok. 30 min.

Sałatka szparagowa z truskawkami
4 porcje - 1 porcja (3 punkty). Czas przygotowania ok. 35 minut, przyrządzania ok. 25 minut.
Składniki
1 kg szparagów, 3 łyżki soku z cytryny, 4 filety z piersi z kurczaka (ok. 120 g/sztuka), 4 łyżki oleju roślinnego, 125 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki białego octu balsamicznego, łyżeczka miodu, kilka kropli słodziku w płynie, 400 g truskawek, sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Szparagi obrać i pokroić na kawałki, szparagi ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki soku z cytryny przez ok. 15 minut, a następnie ostudzić. Filety drobiowe przyprawić pieprzem oraz solą i podsmażyć na 2 łyżeczkach oleju przez ok. 8 min. a następnie pokroić w paseczki. Wymieszać bulion, ocet, pozostały olej oraz sok z cytryny. Dodać miód, całość przyprawić pieprzem, solą i słodzikiem. Truskawki pokroić na ćwiartki i razem ze szparagami rozłożyć na talerzach, skropić dresingiem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas