Frytki ziemniaczane z dipem żurawinowym

Danie na letnie przyjęcie przy grillu.

article cover
materiały prasowe

- 600 g ziemniaków, lekko mączystych po ugotowaniu,
- 4 łyżki oleju,
- sól, pieprz

Na dip z żurawin:

- 1 cebulka-dymka,
- 50 g suszonych żurawin amerykańskich,
- 200 ml sosu chili (słodko-kwaśnego),
- 3 łyżki ketchupu,
- 2-3 łyżeczki curry w proszku

Przygotowanie:

1. Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą dokładnie szorując. Następnie pokroić je w cienkie kliny. Olej rozgrzać na dużej patelni teflonowej. Smażyć na nim ziemniaki przez ok. 15 minut, mieszając co jakiś czas. Przyprawić solą i pieprzem.
2. Dymkę oczyścić, umyć i drobno pokroić. Żurawinę posiekać. Sos chili połączyć z ketchupem, curry, owocami żurawiny i dymką. Podawać z frytkami ziemniaczanymi.
Na przyjęcie z grillem ziemniaki pokroić w plastry i posmarować olejem. Piec na grillu na węgiel drzewny.
Czas przygotowania ok. 30 minut
Wartości odżywcze jednej porcji:
Wartość energetyczna: 340 kcal / 1425 kJ
Białko: 6,8 g
Tłuszcz: 15,4 g
Węglowodany: 44 g

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas