Grillowana cukinia z sałatką z żurawiny i pietruszki

Pyszne danie wegetariańskie.

Cukinia grillowana zawsze smakuje świetnie!
Cukinia grillowana zawsze smakuje świetnie!INTERIA.PL/materiały prasowe

Składniki dla czterech osób:

- 4 cukinie,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny z uprawy organicznej,
- 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu z młynka

Na sałatkę:

- 30 g orzechów włoskich,
- 3 pęczki gładkiej natki pietruszki,
- 1 pęczek karbowanej natki pietruszki,
- 1 czerwona cebula,
- 1 łyżka octu z białego wina,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 80 g suszonych żurawin amerykańskich

Przygotowanie:

1.Cukinie opłukać, oczyścić i pokroić wzdłuż w grube plastry. Oliwę wymieszać ze skórką z cytryny i pieprzem, posmarować nią plastry cukinii i odłożyć na ok. 20 minut.
2.Na sałatkę: orzechy grubo posiekać i uprażyć. Natkę opłukać, osuszyć, listki oderwać z łodyżek i grubo posiekać. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Ocet wymieszać z solą, pieprzem i oliwą. Zmieszać wszystkie składniki sałatki.
3.Plastry cukinii piec na rozgrzanym grillu na węgiel drzewny przez ok. 2-3 minuty. Cukinię podawać z sałatką.

Czas przygotowania ok. 30 minut
Wartość energetyczna: 240 kcal/1005 kJ
Wartości odżywcze jednej porcji ok.

Białko: 6,3 g
Tłuszcz: 13,6 g
Węglowodany: 25 g

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas