Reklama

Reklama

Placki ziemniaczane trochę inaczej

Możesz użyć ziemniaków z poprzedniego dnia.

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g ziemniaków
  • Sól
  • Natka pietruszki
  • 4 pomidory
  • 200 g pieczarek
  • 60 g masła
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej
  • Pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i dobrze odparować (można nawet ustawić na chwile na ogniu). Ziemniaki dobrze ubić.

Natkę posiekać, pomidory i pieczarki pokroić na ćwiartki.

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać ziemniaki, roztopione masło i natkę, a następnie wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i uformować kule.

Reklama

Każdą kulę rozwałkować na krążek (18cm O) i pokroić na 8 części (tak, jak się kroi tort). Kawałki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron 6-8 minut.

Na drugiej patelni rozgrzać olej i smażyć pieczarki, po 2 minutach dodać pomidory i smażyć jeszcze 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Podawać do placków.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje