Reklama

Reklama

Placki ziemniaczano-kapuściane

Znudziły ci się zwykłe placki? Wypróbuj ten przepis!

Składniki:

  • 850 ml kapusty kiszonej,
  • pęczek szczypiorku,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 200 g śmietany 36 proc.,
  • sól, pieprz,
  • cebula,
  • 300 g ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 30 g mąki,
  • 50 g sklarowanego masła,
  • 3 plastry szynki parmeńskiej,
  • 6 plastrów wędzonego schabu

Reklama

Przygotowanie:
Kapustę wyłożyć na sito i osączyć. Szczypiorek posiekać (1/4 odłożyć do dekoracji). Jogurt wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Wmieszać szczypiorek. Cebulę i ziemniaki obrać i utrzeć, wymieszać z kapustą (można ją dodatkowo pokroić), jajkami i mąką, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na sklarowanym maśle na złoty kolor. Na gotowe placki nakładać sos śmietanowy i po plastrze wędliny. Posypać szczypiorkiem.
Czas przygotowania: 50 minut
Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal

Dowiedz się więcej na temat: Placki ziemniaczano-kapuściane

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje