Reklama

Reklama

Racuszki ziemniaczane z wędzoną piersią gęsi

Przepis Johanna Lafera.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

  • 250 g wędzonej piersi gęsiej
  • 200 g ziemniaków
  • 75 ml mleka
  • 10 g drożdży
  • 3 jajka
  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 pigwy
  • sok z 2 cytryn
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 200 ml białego wina
  • 1 łyżka syropu z granatów (Grenadine)
  • 25 g imbiru
  • laska wanilii
  • szczypta cynamonu
  • chili
  • pół granatu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 30 g sklarowanego masła
  • trybulka do dekoracji
Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Obrać i przecisnąć przez praskę. Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże. Jajka rozdzielić. Żółtka, zaczyn, mąkę i proszek do pieczenia dodać do ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wyrobić na gładkie ciasto. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.

Pigwy obrać, pokroić na 5 mm kostkę, skropić sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekroić, miąższ wybrać czubkiem noża. Cukier i miód skarmelizować. Wlać wino i Grenadine i zredukować o połowę. Dodać pigwę, obrany i utarty imbir, laskę i miąższ wanilii, cynamon. Doprawić solą i chili i gotować jeszcze 20-25 minut pod przykryciem. Pod koniec dodać ocet, ostudzić. Przygotowany sos nałożyć na talerze.

Z przygotowanego ciasta smażyć racuchy na sklarowanym maśle. Pierś gęsi cienko pokroić ostrym nożem. Racuchy układać na talerzach i obkładać plastrami wędzonej piersi. Dekorować trybulką i owocem granatu.

Czas przygotowania: 90 minut

Jedna porcja zawiera: 1930 kJ/461 kcal

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | racuchy | drób

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje