Ciasteczka cynamonowo-orzechowe - modliska

2 i 1/4 szklanki mąki, 2,5 łyżeczki mielonego cynamonu, szczypta soli, 1 szklanka orzechów włoskich, 1 szklanka cukru, 1/2 kostki masła, 2 jajka

article cover
INTERIA.PL

1. Orzechy posiekać dość drobno. Mąkę, cynamon i sól przesiać do miski.

2. Masło utrzeć i dodać cukier. Ubić razem na gładką i puszystą masę. Dodać jajka ciągle ubijając, wsypać mąkę i zmielone orzechy i dobrze wymieszać.

3. Uformować płaski placek zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę lub dłużej.

4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 165 stopni. Rozwałkować połowę ciasta na grubość ok 3 mm i wycinać dowolne kształty. Piec około 10 min., aż zaczną się rumienić na brzegach. Ciasteczka można polukrować dowolnym lukrem.

To ciasto jest dość miękkie nawet po schłodzeniu, ale mimo to łatwo się wałkuje i nie potrzebuje zbyt dużo mąki do podsypywania. Smakują wybornie szczególnie w czasie świąt!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas