Drożdżowe rogaliki w orientalnym smaku - kirei

<b>Składniki: </b>0,5 kg mąki, paczka drożdży instant, 1 jajko, ok. 200ml ciepłego mleka, szczypta soli, szczypta szafranu. <b>Farsz:</b> 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, 1 średnia cebula, 1 por(tylko biała część), 3 japońskie grzyby shitake(lub pieczarki), puszka pędów bambusa, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego, ząbek czosnku, łyżka miodu, sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Wymieszać w misce mąkę,drożdże, sól, szafran. Dodać jajko i zagniatać powoli wlewając ciepłe mleko, aż ciasto będzie "odstawać od ręki". Nasmarować lekko olejem i wstawić do ciepłego miejsca na 20 min do wyrośnięcia. W międzyczasie cebulę, por, grzyby, bambus drobno posiekać, wymieszać z mięsem i podsmażyć z przyprawami. Na końcu dodać miód, wymieszać.Zostawić do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Formować małe rogaliki,nadziewając je farszem. Ułożyć rogaliki na blaszce,posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika na ok. 15-20 min. w temp. 200 stopni. Smacznego.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas