Karp w galarecie
Nadesłane przez mariner4
1. Karpia po ostrożnym patroszeniu już w środku nie myć. 2. Do gotowania włożyć do garnka wszystko, co zawiera naturalny klej, łby, pęcherze itp. 3. Nie używać żelatyny. 4. Gotować na bardzo małym ogniu ok 2 godziny. Nie ma obawy nie rozleci się. 5. Odstawić z ognia i odczekać tak długo aż z pewnym trudem da się do wywaru włożyć ręce. 6. Wyjmować gołymi rękami dzwonka, wyjąć ości i układać na półmisku.
7. Ułożyć pokrojone warzywa. 8. Tylko odcedzić wywar i zalać rybę na półmiskach. 9. Smak ma być słodkawy. Taki karp jest delikatny, galareta pyszna i nie za bardzo ścięta.
Jest to przepis mojej babci, która dostała go od pewnej Żydówki wiele lat temu. Długotrwałe gotowanie wyzwala klej z ryby i żelatyna jest nie potrzebna. Dać dużo cebuli i warzyw do gotowania. Cebula powoduje, że nie trzeba wcale, albo tylko trochę cukru.