Reklama

Reklama

Nicość - Dudek

Składniki: szklanka mąki, 3 jajka, proszek do pieczenia, cukier, woda, drożdże, rodzynki, czekolada gorzka i biała.

Przygotowanie

Bierzemy szklankę mąki, 3 jajka, proszek do pieczenia, cukier, wodę, drożdże, rodzynki, czekoladę gorzką i białą. Następnie oddzielamy żółtko od białka i wrzucamy je do osobnych misek. Do innego naczynia wsypujemy 200g mąki i kostkę drożdży. Następnie zalewamy to szklanką wody i czekamy 1 godzinę. Dodajemy półtorej szklanki cukru i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ugniatamy ręcznie i wykładamy na stolnicę. Dopiero teraz wgniatamy w ciasto rodzynki i formujemy dowolny kształt. I wkładamy do piekarnika (120 stopni C). Piec ma się dotąd, aż zrobi się koloru miodowego. W tym czasie możemy rozkruszyć (np na tarce) czekoladę. Po wyjęciu z piekarnika posypać go od razu czekoladą, poczekać aż ostygnie i możemy zabierać się do jedzenia. Smacznego!

Reklama

Przyślij nam przepis na twoją ulubioną potrawę

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje