Reklama

Reklama

Pieczeń cielęca w czerwonym winie

Składniki: szynka cielęca ok. 5 kg, 1/2 kg marchwi, pęk selera naciowego, 2-3 cebule, 2 pory-warzywa pokrojone w grubą kostkę, 5 ząbków czosnku, rozmaryn, szałwia, sól, pieprz, listek laurowy, oliwa. Marynata: taka ilość czerwonego wytrawnego wina (najlepiej Barolo), aby zakryło mięso, szałwia, rozmaryn, pieprz ziarnisty, pieprz mielony.

Przygotowanie

Mięso oczyścić i zamarynować na 24 godziny. Po wyjęciu z marynaty naszpikować czosnkiem, natrzeć solą, pieprzem i ziołami, posmarować oliwą. Ułożyć w brytfance i wstawić do gorącego piekarnika (ok.200 stopni) na 2 i 1/2 godziny, polewając wodą jeśli potrzeba. Kiedy mięso jest upieczone, wyjąć je, a do tej samej brytfanki włożyć pokrojone warzywa, listek laurowy i wlać szklankę wina z marynaty. Piec dolewając wino, jeżeli odparowuje. Kiedy warzywa są bardzo miękkie, wyjąć z piekarnika i przetrzeć przez sito.Powstaje gęsty, ciemny sos do polewania pieczeni. Do smaku warto dodać odrobinę słodkiego wina Marsala.

Reklama

Przyślij nam przepis na twoją ulubioną potrawę

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje